Δημοσιεύσεις
Εφαρμογές που τρέχουνε σχετικά με την γεωργία και βρίσκονται σε εξέλιξη.
1. Διαχείριση ολοκληρωμένων δεδομένων
Τα δεδομένα που διαχειριζόμαστε από το farm manager την εφαρμογή του κάθε αγρότη να μπορούμε να τα ομαδοποιήσουμε σε ένα κεντρικό υπολογιστή για να εξαγωγή γνώσης και στατιστικών. Για παράδειγμα, από τα 30 αγροκτήματα του Νομού Σερρών, που έσπειραν καλαμπόκι και υβρίδιο Χ, τι αποτελέσματα είχε το 2012. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε όλοι οι αγρότες πληροφορία που θα βασίζετε σε μεγάλο εύρος δεδομένων και όχι σε στατιστικά εταιρειών τα οποία είναι λίγο ή πολύ τροποποιημένα.
Το Χ υβρίδιο καλαμποκιού σε τι χωράφι καλλιεργήθηκε, με τι λίπανση και με τι άρδευση; Όπως καταλαβαίνετε τα δεδομένα του καθενός μας εάν συγκεντρωθούνε ηλεκτρονικά, κρατώντας το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων μπορούνε να αποτελέσουνε μεγάλο μοχλό εξέλιξης για όλους μας και να δώσουνε μια καλύτερη σοδειά στις δύσκολες αυτές ημέρες. Δεν είναι οι εποχές που επιτρέπουνε πειραματισμούς και αποτυχίες όταν τα δεδομένα και η γνώση υπάρχει.
2. Οδηγός φυτοπροστασίας
Στο πρόγραμμα αυτό έχουμε έναν οδηγό φυτοπροστασίας για smart phones. Έχοντας ανεβάσει στο smart phone μια βάση δεδομένων από ασθένειες και εχθρούς μιας καλλιέργειας, μπορούμε να πάμε στο χωράφι μας και να κάνουμε επισκόπηση. Σε ότι συναντάμε που είναι εχθρός της καλλιέργειας μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφία και με τα δεδομένα της βάσης να βρούμε τι είναι αυτό που είδαμε. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε ζιζάνια, έντομα που δεν γνωρίζουμε και απευθείας να μάθουμε από την βάση του smart phone τι είναι αυτά και με τι δραστική ουσία μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να πανικοβαλλόμαστε και να τρέχουμε στο γεωπόνο σε πρώτο στάδιο. Εάν είναι κάτι που δεν το έχουμε καταχωρημένο στην βάση μπορούμε να το προσθέσουμε και στην συνέχεια να υπάρχει έτσι ώστε να μας βοηθήσει σε μελλοντικές ανάγκες.
3. Οδηγός αγοράς εφοδίων
Αυτή η εφαρμογή στηρίζεται στο να μπορούνε οι αγρότες και οι έμποροι να καταχωρούνε τιμές εφοδίων. Έτσι οι αγρότες από μια ιστοσελίδα ή από το smart phone να μπορούνε να κάνουνε πρακτικές ερωτήσεις και να εντοπίζουνε τις καλύτερες τιμές της αγοράς για εφόδια στην περιοχή τους ή ευρύτερα. Έτσι ο κάθε αγρότης θα μπορεί να έχει μια καλύτερη εκτίμηση του κόστους των εφοδίων του και θα μπορεί να συμβουλεύετε για τις παγίδες των εφοδίων όταν αυτές είναι πολύ χαμηλές αλλά δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές ή απαιτήσεις.
4. Διαχείριση εξοπλισμού
Εδώ είναι μια εφαρμογή σε smart phone όπου μπορούμε να κρατάμε απευθείας δεδομένα για τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. Έτσι συντήρηση, επισκευές, επιδιορθώσεις, κόστος, νέες αποκτήσεις και ότι έχει να κάνει με τον πάγιο εξοπλισμό που διαθέτει ένας αγρότης να μπορεί να διαχειρίζεται ηλεκτρονικά και να υπάρχει αρχείο.
5. Επαγγελματίας Αγρότης
Εδώ είναι μια εφαρμογή σε smart phone όπου μπορούμε να κρατάμε δεδομένα εργασιών προς τρίτους. Έτσι, όταν ένας επαγγελματίας σπορέας, θεριστής ψεκαστής κτλ που εργάζεται σε κτήματα άλλων γεωργών σε μια εποχή (50 ημερών) να μπορεί θα καταγράφει απευθείας το είδος της εργασίας και το χωράφι που έλαβε μέρος. Έτσι διαχείριση λογαριασμών, έκδοση αποδείξεων και διατήρηση βιβλίων γίνεται παιχνίδι απευθείας απο το μηχάνημα επάνω. Η εφαρμογή συντηρεί αρχείο παρελθόντων ετών και υπολογίζει το ακριβές μέγεθος έκτασης που εργάστηκε ο αγρότης με την τεχνολογία GPS εύκολα, γρήγορα και με πολύ καλή ακρίβεια (τέλος στην αμφισβήτηση της έκτασης χωραφιού).
6. Εδαφολογικός χάρτης
Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται σε smart phones και επιτρέπει εταιρείες και αγρότες να καταχωρούνε εδαφολογικές αναλύσεις. Απλά επάνω στον χάρτη σημαδεύεις το χωράφι και εισάγεις τα δεδομένα της εδαφολογικής ανάλυσης. Σε ατομικό επίπεδο η εφαρμογή αυτή εξυπηρετεί τον αγρότη στην επιλογή σωστών λιπάνσεων και σπόρων. Σε ευρύτερο όμως φάσμα εάν τα δεδομένα συγκεντρωθούνε μπορούμε να έχουμε εδαφολογικούς χάρτες περιοχών και να μπορούμε να επιλέγουμε σπορικά που συγκεντρωτικά ευδοκιμούν στην περιοχή. Επίσης, αναλύσεις εδάφους σε βάθος χρόνου μπορούνε να μας οδηγήσουνε σε παρακολούθηση και σύγκριση μεταβολών στο έδαφος από την χρήση χημικών λιπασμάτων, αρδεύσεων και γεωτρήσεων.
7. Εφαρμογές τηλεπισκόπησης
Σε αυτές τις εφαρμογές έχουμε εξοπλισμό που καταγράφει υγρασία και αέρα όπου με smart phone μπορούμε άμεσα να πάρουμε δεδομένα από το χωράφι όπως για υγρασία και αέρα προτού πάμε εκεί και δούμε ότι ένας ψεκασμός είναι αδύνατος.
Όπως παρουσιάστηκε σε αυτό το άρθρο βλέπουμε ότι τα έξυπνα τηλέφωνα αποτελούνε μια πολύ δυνατή επιλογή για τον σύγχρονο αγρότη όπου με χαμηλό κόστος απόκτησης και με το κατάλληλο λογισμικό μπορεί να στείλει την γεωργία του σήμερα σε μια γεωργία του αύριο με πολλές προοπτικές και ανέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι εμπιστοσύνη στην νέα τεχνολογία και χρήση αυτής από τους αγρότες για τις ανάγκες τους και όχι για χάσιμο χρόνο σε υπηρεσίες όπως facebook κτλ.
Το ΤΕΙ Σερρών κάνει ένα δραστικό βήμα στην μεταφορά αυτής της τεχνολογίας προς χρήση από όλους τους αγρότες και εύχεται να βρει συνεργάτες και βοηθούς οι οποίοι πραγματικά θα ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουν έτσι ώστε να βελτιώσουν τι υπηρεσίες τους. Μόνον με επενδύσεις και χρήση της τεχνολογίας σε αυτές τις μορφές έχουμε μέλλον στην γεωργία για να γίνουμε ανταγωνιστική και πρωτοπόροι σε θέματα τα οποία σύγχρονες χώρες ακόμη ψάχνονται.
ΤΕΙ Σερρών
Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών
Δρ. Λάντζος Θεόδωρος
Τέρμα Μαγνήσίας 62121
Σέρρες
Email : lantzos@teiser.gr
Τηλ. 2321049341
Κιν. 6932339886